ΚΑΛΑΘΙ

Το καλάθι σας είναι άδειο

Φαίνεται ότι δεν έχετε αποφασίσει κάτι

  • Επιλέξτε γλώσσα:
  • el

Τηλ. παραγγελίες

2310334511

Η γιορτή της Μητέρας

Η γιορτή της Μητέρας

H Γιορτή της Μητέρας είναι μία παγκόσμια μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος (“Κυβέλα, Μάτερ θεών”). Είναι μία μέρα που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Πέρυσι η συγκεκριμένη γιορτή έκλεισε 100 χρόνια ζωής.

Οι ρίζες της Γιορτής της Μητέρας βρίσκονται βαθιά μέσα στο χρόνο, κάπου στη δεκαετία του 1850, όπου οι γυναίκες της Δυτικής Βιρτζίνια με επικεφαλή την ακτιβίστρια Anna ReevesJarvis διοργάνωσαν ένα κίνημα που το ονόμασαν «Mother’sFriendship Day» και κάποιες συναντήσεις με το όνομα «Mother’sDayMeetings» όπου αντάλασσαν απόψεις και εμπειρίες, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, καταπολεμώντας τις ασθένειες και τον περιορισμό της μόλυνσης του γάλακτος.

Η AnnaJarvis δεν απέκτησε ποτέ δικά της παιδιά. Το 1905 έχασε τη μητέρα της κάτι που την οδήγησε στην έμπνευση της δημιουργίας της πρώτης γιορτής για την Ημέρα της Μητέρας το 1908. Στις 10 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, πολλές οικογένειες συμμετείχαν σε εκδηλώσεις στην πόλη καταγωγής της Jarvis. Η Ημέρα της Μητέρας άρχισε ολοένα να γιορτάζεται σε περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ.

Οι προσπάθειές της Anna Jarvis ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Από τότε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

H Anna Jarvis επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή το “το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και την φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης το άρωμά του, την μνήμη και τις προσευχές της”.

Η AnnaJarvis έφυγε από τον κόσμο με θλήψη διότι η Γιορτή της Μητέρας εμπορευματοποιήθηκε και δεν είναι λίγοι αυτοί που συμφωνούν με αυτή την άποψη ακόμα και τώρα. Αυτή η γιορτή όμως είναι μία καλή ευκαιρία να δείξουμε την αγάπη μας στον πιο σημαντικό άνθρωπο στη ζωή κάθε ανθρώπου, τον άνθρωπο που μας έφερε στον κόσμο, τη ΜΗΤΕΡΑ μας.

(Επισκευθείτε το ηλεκτονικό μας κατάστημα και βρείτε το δώρο που ψάχνετε www.gofas.com.gr)

Και μην ξεχνάτε! Ανακαλύψτε χρήσιμες πληροφορίες για κοσμήματα, ρολόγια και αξεσουάρ μέσα από το blog μας!