Παγκόσμια Ημέρα Γάμου: Που φοριούνται η βέρα γάμου και που το δαχτυλίδι αρραβώνων!

pagkosmia imera gamou

Έρχεται εκείνη η στιγμή της ζωή σου, που σκέφτεσαι ποιος είναι ο σκοπός της ζωής. Πολλοί θα απαντούσαν πως είναι ο γάμος και τα παιδιά, άλλοι τόσοι όμως θα σου λέγανε πως όλα έχουν να κάνουν με την προσωπική εξέλιξη του καθενός ξεχωριστά.

Πάνω από όλα η αγάπη και μιας και πλησιάζει η παγκόσμια ημέρα γάμου, ας μάθουμε τι σημαίνει γάμος. Από την πρώτη σου σκέψη για τον αγαπημένο/αγαπημένη σου, μέχρι τη βέρα γάμου που θα επιλέξεις και το χώρο που θα πραγματοποιήσεις τη γαμήλια εκδήλωση.

Παγκόσμια ημέρα γάμου – Πότε ξεκίνησε και ποιος ο σκοπός της

Το 1981 στο Μπατόν Ρόουζ της Λουιζιάνας, ένα ερωτευμένο ζευγάρι πρότεινε στον δήμαρχο της πόλης, τον Κυβερνήτη και τον τοπικό Επίσκοπο, να κηρύξουν την Ημέρα του Άγιου Βαλεντίνου ως  Ημέρα του Γάμου. Έτσι και έγινε. Κυρίως στην Αμερική, όπου το 1993, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ ευλόγησε την Παγκόσμια Ημέρα Γάμου.

Στις μέρες μας, η παγκόσμια ημέρα γάμου γιορτάζεται κάθε 2η Κυριακή του Φεβρουαρίου και φέτος είναι στις 11 του μήνα.

Σκοπός αυτής της γιορτής είναι να τιμήσουμε τον σύζυγο και τη σύζυγο ως το θεμέλιο της οικογένειας, δυο πιστών ανθρώπων ο ένας προς τον άλλον αλλά και οι δυο μαζί προς την στέγη τους.

Τιμά επίσης και τον έγγαμο βίο τόσο με τις χαρές και τις ευκολίες του όσο και τις λύπες και τις δυσκολίες του.

Όπως ο καλός ο σπόρος που πνίγεται από τα αγκάθια στην παραβολή του σπορέα, έτσι και οι καλοί γάμοι μπορούν να πνιγούν από τις καθημερινές ανησυχίες τις ζωής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάμου, σας δίνει την ευκαιρία να επιβραβεύσετε τους εαυτούς σας, είτε είσαστε νιόπαντροι είτε είστε χρόνια παντρεμένοι. Όλες αυτές τις θυσίες που έχετε κάνει ο ένας για τον άλλον, για να είσαστε ευτυχισμένοι μαζί.

Ήθη και έθιμα του γάμου

Υπάρχουν τόσες λέξεις που μπορεί κάποιος να σκεφτεί για τον γάμο.

Εκκλησία, Παπάς, νυφικό, γαμπριάτικο κουστούμι, νύφη, γαμπρός, κουμπάρα, κουμπάρος.

Αν έχεις όλα τα παραπάνω, έχεις και μια τελετή γάμου.

Βέβαια εμείς σαν ανθρώπινο είδος που του αρέσει η καλοπέραση, ακόμα και μια τόσο σημαντική τελετή, θέλουμε να την κάνουμε ένα γλέντι που όλοι θα φάνε, θα πιούν και θα περάσουν αξέχαστα  την ημέρα γάμου. Ακόμα και από τα παλιά τα χρόνια, οπού όλη αυτή η γιορτή ετοιμαζόταν επί μια εβδομάδα.

Το δαχτυλίδι των αρραβώνων, η πρόταση και το “δέχομαι”

«Δέχεσαι να με παντρευτείς;»

Μια πρόταση που λίγο πολύ όλες οι γυναίκες θα ήθελαν να ακούσουν από τον αγαπημένο τους κάποια στιγμή στην ζωή τους, συνοδευόμενη από ένα μονόπετρο.

Δεν είναι και λίγοι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν την πρόταση την παγκόσμια ημέρα γάμου, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Την αρχή την έκανε ο Δούκας Μαξιμιλιάμ της Αυστρίας το 1477, στην Μαρία την Βουργουνδίας με σκοπό την επισημοποίηση της σχέσης τους.

Ο κοσμηματοπώλης Τσάρλς Λουίς Τίφανι, οπού στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν ο άνθρωπος που καθιέρωσε το δαχτυλίδι γάμου, σχεδιάζοντας τότε ένα κλασικό μονόπετρο με ένα μπριγιάν και χρυσό δέσιμο.

Αν έχετε βρει την κατάλληλη για να της κάνετε πρόταση γάμου, σε εμάς μπορείτε να βρείτε το δαχτυλίδι αρραβώνων που θα ξετρελάνει την κοπέλα σας και δεν θα μπορέσει να σας αρνηθεί:

Λαμπερά και πανέμορφα μονόπετρα με χρωματιστή πέτρα για να ξεχωρίσετε ή μαργαριταρένια μονόπετρα για πρωτοτυπία:

Η ιστορία της βέρας στο δεξί

Ένα από τα πιο σημαντικά, μέσα σε όλα τα άλλα, είναι τα κοσμήματα του γαμπρού και της νύφης.

Όλα ξεκίνησαν στην Αρχαία Αίγυπτο, πριν από 4.800 χρόνια όπου τότε χρησιμοποιούσαν καλάμια και αγριόχορτα σε σχήμα κύκλου που δεν είχε ούτε αρχή ούτε τέλος  συμβολίζοντας έτσι την αιωνιότητα.

Την φορούσαν στο αριστερό χέρι, στο τέταρτο δάχτυλο επειδή θεωρούσαν πως από εκεί περνάει η φλέβα που πάει κατευθείαν στην καρδιά, ονομάζοντας την Vena Amoris.

Φτάνοντας στο σήμερα, την βέρα του γάμου την φοράμε στο δεξί μας χέρι, στο τέταρτο δάχτυλο, αφιερώνοντας τα τρία πρώτα δάχτυλα στην Αγία Τριάδα και το τέταρτο στον σύζυγο.

Σας έχουμε μερικά σχέδια για να κοσμήσετε το χέρι σας την ημέρα του γάμου αλλά και οποιαδήποτε άλλη μέρα της ζωής σας:

Ποιος πληρώνει την νύφη;

Ποιος θα πληρώσει την νύφη και ποιος τον γαμπρό?

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, η πλευρά του γαμπρού πληρώνει την βέρα και το δαχτυλίδι της νύφης, το γαμπριάτικο κουστούμι, επιπλέον την νυφική ανθοδέσμη, το ταξίδι του μέλιτος και τέλος το δώρο για την νύφη.

Από την άλλη, η πλευρά της νύφης πληρώνει την βέρα του γαμπρού, το χτένισμα και το μακιγιάζ, τα δώρα για τα παρανυφάκια όπως επίσης και το δώρο του γαμπρού.

Τα έξοδα είναι πολλά, αλλά για μια ιδιαίτερη ημέρα όπως είναι η ημέρα του γάμου, αξίζει να ψάξεις το καλύτερο από το καθένα που θα χρειαστείς και να το κάνεις δικό σου.

Βίον ανθόσπαρτον!

Μπορείτε να μας επισκεφθείτε στο φυσικό κατάστημα, Αλ. Παπαναστασίου 135, Χαριλάου, 54250, Θεσσαλονίκη.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Καλάθι

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.