ΚΑΛΑΘΙ

Το καλάθι σας είναι άδειο

Φαίνεται ότι δεν έχετε αποφασίσει κάτι

  • Επιλέξτε γλώσσα:
  • el

Τηλ. παραγγελίες

2310334511

Το Κωνσταντινάτο, η τελευταία λέξη της μόδας!

Το Κωνσταντινάτο, η τελευταία λέξη της μόδας!

Το Κωνσταντινάτο είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα φυλαχτά και αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της θρησκευτικής μας παράδοσης.

Κωνσταντινάτο σταυρός με αλυσίδα

 

Όπως φαίνεται το Κωνσταντινάτο ξαναήρθε στην ζωή μας για να μείνει καθώς ανακηρύχθηκε νούμερο ένα στα κοσμήματα της φετινής σεζόν. Το βλέπουμε παντού γύρω μας, μόνο του ή και σε συνδυασμό με άλλα κολιέ, πάντα όμως να κλέβει την παράσταση με τη μινιμαλιστική του δομή αλλά και να τραβάει όλα τα βλέμματα το ιδιαίτερο φινίρισμά του.

Τι αντιπροσωπεύει όμως το Κωνσταντινάτο ανά τα χρόνια?

Κωνσταντινάτο χωρίς αλυσίδα

Το Κωνσταντινάτο, γνωστό και ως φλουρί Κωνσταντινάτο, ήταν ένα Βυζαντινό νόμισμα, φτιαγμένο από χρυσό. Παραδοσιακά τα Κωνσταντινάτα απεικόνιζαν είτε το σταυρό με την Αγία Ελένη και τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, είτε το σχήμα του σταυρού μόνο του.

Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση, το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στα Ιεροσόλυμα, διέταξε να κοπεί στα δυο και ο μισός να μείνει εκεί, στον τόπο του θείου μαρτυρίου, και ο άλλος μισός να πάει προς τη Βασιλεύουσα.

Την στιγμή που κοβότανε το Τίμιο Ξύλο, ένας χρυσοχόος του παλατιού, φρόντισε να μαζέψει τα ιερά πριονίδια που έπεφταν κάτω και ύστερα να τα πάει στο αυτοκρατορικό νομισματοκοπείο στην Κωνσταντινούπολη και να τα χρησιμοποιήσει κατά την κοπή του νέου αυτοκρατορικού νομίσματος.

Αυτές οι δοξασίες παρακίνησαν τη λαϊκή φαντασία που περιβάλλει το περίτεχνο βυζαντινό φλουρί και έκαναν τον λαό να θεωρεί το Κωνσταντινάτο ως πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο που πέρα από την ομορφιά του σαν κόσμημα, το χρησιμοποιούσαν ως φυλαχτό για το σπιτικό τους αλλά και ως φυλαχτό για τους ίδιους. Λέγεται πως οι Βυζαντινοί παρασκεύαζαν τις πρώτες βασιλόπιτες και έβαζαν μέσα ένα φλουρί Κωνσταντινάτο.

Μεταξύ αρκετών άλλων παραδόσεων που αναπτύχθηκαν κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και στη Πελοπόννησο, στα Κωνσταντινάτα αποδίδονταν υπερφυσικές ιδιότητες όπως ιαματικές ικανότητες κατά την γέννα, θεωρώντας ότι η κατοχή τους θεραπεύει. Αλλά και σε μια άλλη κρίσιμη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, στην Επανάσταση του 1821, το Κωνσταντινάτου θεωρούνταν φυλαχτό για το πεδίο της μάχης από τους Έλληνες επαναστάτες. Στη Μάνη μέχρι και σήμερα, τα Κωνσταντινάτα θεωρούνται οικογενειακά κειμήλια και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Τα Κωνσταντινάτα πέρασαν στη λαϊκή παράδοση και μέσα από τα τραγούδια, παιδικά παιχνίδια και νανουρίσματα.

Επίσης, πριν ακόμα εμφανιστεί ο βαπτιστικός σταυρός, το Κωνσταντινάτο είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην βάπτιση του μωρού και συγκεκριμένα ήταν το κόσμημα που προστάτευε το βρέφος από την αρνητική ενέργεια και το κακό το μάτι ενώ θα του έφερνε καλοτυχία και ευτυχία.

 

Συνδυασμοί Κωνσταντινάτων must-have για εντυπωσιακά αποτελέσματα!

τετράγωνο Κωνσταντινάτο χρυσό

ασημένιο Κωνσταντινάτο με αλυσίδα

Το Κωνσταντινάτο μπορεί να φορεθεί πολύ εύκολα μόνο του αλλά και σε συνδυασμό με άλλα μενταγιόν σε σχήμα νομίσματος.

Από την άλλη, ένα layering με μενταγιόν σε διάφορα γεωμετρικά σχήματα σε σχέση με το Κωνσταντινάτο, και αλυσίδες σε διάφορα μήκη, σίγουρα θα αναδείξει το ντεκολτέ σου.

Κίτρινο Χρυσό Κωνσταντινάτο Κ14 ΚΝ208
instock
Κωδικός Προϊόντος: KN208
301€
256€
15%
Κίτρινο Χρυσό Κωνσταντινάτο Κ9 KN191
instock
Κωδικός Προϊόντος: KN191
139€
120€
14%
instock
Κωδικός Προϊόντος: KN182
108€
90€
17%
instock
Κωδικός Προϊόντος: KN186
54€
45€
17%
instock
Κωδικός Προϊόντος: KN148
203€
169€
17%
Κίτρινο Χρυσό Κωνσταντινάτο Κ9 ΚΝ218
instock
Κωδικός Προϊόντος: ΚΝ218
174€
145€
17%
outofstock
Κωδικός Προϊόντος: KN141
231€
193€
16%

λεπτομέρεια Κωνσταντινάτου

Το Κωνσταντινάτο όχι απλά θα σε αναδείξει , διότι θεωρείται ένα σύμβολο κόσμημα, αλλά θα σε προφυλάξει κιόλας.

Στο Kiriakos Gofas θα βρεις το Κωνσταντινάτο που σου ταιριάζει ανάλογα με το στυλ σου και τον χαρακτήρα σου ενώ διαθέτουμε και μια μεγάλη ποικιλία στο φυσικό μας κατάστημα, Αλ.Παπαναστασίου 135.