ΚΑΛΑΘΙ

Το καλάθι σας είναι άδειο

Φαίνεται ότι δεν έχετε αποφασίσει κάτι

  • Επιλέξτε γλώσσα:
  • el

Τηλ. παραγγελίες

2310334511

Τι είναι τα καράτια χρυσού και οι σφραγίδες στα κοσμήματα

Τι είναι τα καράτια χρυσού και οι σφραγίδες στα κοσμήματα

Αυτό που χαρίζει λάμψει, πολυτέλεια και ανεκτίμητη αξία σε ένα κόσμημα είναι τα υλικά κατασκευής, οι πολύτιμοι λίθοι που το κοσμούν και, φυσικά, η τεχνοτροπία του. Όμως ειδικά στην περίπτωση των χρυσών κοσμημάτων, η αξία τους επισφραγίζεται από τη σύνθεσή τους σε καράτια χρυσού και επισημοποιείται από τις σφραγίδες που φέρουν χαραγμένες πάνω τους.

Άρα, είναι ό,τι λάμπει χρυσός; Σίγουρα όχι. Παρακάτω θα μάθετε τι είναι τα καράτια χρυσού σε ένα κόσμημα όταν βλέπετε τη σχετική ένδειξη, ποια καράτια χρυσού είναι πολυτιμότερα και γιατί, αλλά και τι είναι οι σφραγίδες που έχουν χαραγμένες πάνω τους.

Karat  ή Carat  – ποια είναι η διαφορά τους

Η διεθνής ορολογία της λέξης καράτι συναντάται συχνά ως karat και carat. Όμως αυτές οι δύο λέξεις, που στα ελληνικά μεταφράζονται ως καράτι, δημιουργούν συχνά σύγχυση σε όσους δεν γνωρίζουν ότι το μόνο κοινό στοιχείο που έχουν είναι η προφορά τους. Διότι η διαφορά τους είναι πολύ σημαντική:

Το Karat, «καράτι καθαρότητας» στα ελληνικά, αποτελεί μονάδα μέτρησης της καθαρότητας του χρυσού.

Το Carat, «καράτι μάζας» στα ελληνικά, αποτελεί μονάδα μέτρησης της μάζας των πολύτιμων λίθων, ιδιαίτερα των διαμαντιών.

 

Τι είναι τα καράτια χρυσού

Το καράτι είναι η μονάδα μέτρησης της καθαρότητας του χρυσού. Σ’ ένα κόσμημα δηλώνει την περιεκτικότητά του σε ατόφιο χρυσό, δηλαδή, το ποσοστό του καθαρού χρυσού που περιέχει ένα κράμα. Τα καράτια χρυσού υποδηλώνουν την αξία του κοσμήματος, διαχωρίζοντάς το, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε χρυσό, στις κατηγορίες των 6/9/14/18/22 καρατίων.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των καρατίων, τόσο αυξάνεται το ποσοστό του καθαρού χρυσού επί του συνόλου σ’ ένα κόσμημα, συνεπώς τόσο πιο μεγάλη εκτιμάται η αξία του.

 

Πώς τα καράτια χρυσού δείχνουν την αξία ενός κοσμήματος

Στην ελληνική χρυσοχοΐα τα καράτια χρυσού που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι τα 9/14/18/22, με πιο δημοφιλή τα κοσμήματα 14 καρατίων. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι ο χρυσός 14 καρατίων δεν οξειδώνεται εύκολα, αποτελεί ιδανική επιλογή από άποψη κόστους, ποιότητας και αντοχής, και έχει μεγαλύτερη ποικιλία σε επιλογές χρώματος (ροζ χρυσό, λευκός χρυσός).

Στη χρυσοχοΐα η καθαρότητα του χρυσού μετριέται σε «εικοστά τέταρτα». Άρα, σ’ ένα κόσμημα που αποτελείται από 24 μέρη, τα καράτια αντιπροσωπεύουν τα μέρη του ατόφιου χρυσού. Για παράδειγμα, ένα δαχτυλίδι 18 καρατίων σημαίνει ότι από τα 24 μέρη που το αποτελούν, τα 18 είναι ατόφιος χρυσός και τα υπόλοιπα 6 μέρη είναι τα προκράμματα, δηλαδή η σύνθεση των άλλων μετάλλων (ασήμι, χαλκός, κ.ά.) που το αποτελούν.

Οπότε όσο περισσότερα είναι τα καράτια, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε καθαρό χρυσό και τόσο μεγαλύτερη η αξία του.

 

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ξεκάθαρα την περιεκτικότητα του χρυσού ανάλογα με τα καράτια:

ΚΑΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΣΕ ΧΡΥΣΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΕ ΧΙΛΙΟΣΤΑ
9 Κ 9/24 37,5 % 375
14 Κ 1424 58,33% 583
18 Κ 18/24 75% 750
22 Κ 22/24 91,66% 916

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ως μέταλλο, ο χρυσός 24 καρατίων είναι ιδιαίτερα μαλακός στη σύνθεσή του, με περιεκτικότητα 99% σε καθαρό χρυσό. Ο λόγος που ο καθαρός χρυσός αναμειγνύεται με άλλα μέταλλα έχουν να κάνουν με την ανθεκτικότητά του, αλλά περισσότερο απ’ όλα με το κόστος της αγοράς του!

 

Τι είναι οι σφραγίδες στα κοσμήματα

Βάσει νομοθεσίας, όλα τα κοσμήματα υποχρεούνται να φέρουν εγχάρακτες σφραγίδες καθαρότητας με την οποία πιστοποιούν δύο χαρακτηριστικά:

Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι η περιεκτικότητά τους σε χρυσό. Άρα, ένα κόσμημα 14 καρατίων πρέπει να φέρει σφραγίδα, είτε με τον αριθμό των καρατίων είτε με την περιεκτικότητά του σε χρυσό, εκφρασμένη σε χιλιοστά, δηλαδή, 583 (βλ. τον πίνακα, παραπάνω). Στην Ελλάδα προτιμάται η εγχάρακτη σφραγίδα να αποτυπώνει τα καράτια, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες ο οποίες προτιμούν να αναγράφουν τα χιλιοστά.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό ‒το οποίο για την Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτικό‒ αποτυπώνει την ταυτότητα του κατασκευαστή, με μορφή γραμμάτων, συμβόλων ή αριθμών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, που βρίσκεται στην ευχέρεια του κατασκευαστή αν θα το χαράξει στο κόσμημα ή όχι.

Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα παρέχει στους πελάτες του όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά πιστοποιητικά που διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα και αξία των κοσμημάτων μας!