Ακουαμαρίνα-Το νερό της Θάλασσας

Μύθοι παλιοί, λένε πως η ακουμαρίνα ήταν ο θησαυρός της θάλασσας που έβρισκαν οι γοργόνες και έβγαζαν στη στεριά. Γι’ αυτό και πολλοί ναυτικοί τη φορούσαν πάνω τους ως φυλαχτό. Όμως όλοι ξέρουμε πολύ καλά πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.. Η ακουαμαρίνα είναι ένα πέτρωμα και μάλιστα από τα πιο όμορφα που μας έχει χαρίσει η γη.

Ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια της βηρύλλου, (όπως άλλωστε και το σμαράγδι-για το οποίο θα μιλήσουμε σε επόμενη ενότητα), αλλά είναι η ημιπολύτιμη ποικιλία της, που παρ’ όλα αυτά δεν έχει τίποτε να ζηλέψει.  Η ιδιαίτερα καλή της σκληρότητα  (7,5-8 της κλίμακας Mohs), την καθιστά εξαιρετικά διαχειρίσιμη ως προς τις κοπές και εν συνεχεία τη διακόσμηση πανέμορφων και υψηλής αισθητικής κοσμημάτων. Εκτός από τα υπέροχα κοσμήματα που μπορούν να δημιουργηθούν με ακουαμαρίνα, έχει και συλλεκτικό ενδιαφέρον καθώς προσφέρει απίστευτα συμμετρικούς και μεγάλου  κρυστάλλους, οι οποίοι έχουν έντονο χρώμα, απίθανη καθαρότητα και μπορούν να λαξευθούν από επιδέξιους χαράκτες σε εξαίσια σχέδια και παραστάσεις.

Τα χρώματα που μπορούμε να συναντήσουμε σε αυτό το υπέροχης λάμψης πετράδι, ποικίλουν από σχεδόν άχρωμο έως έντονο βαθύ τυρκουάζ με πράσινες χροιές. Ως ορυκτό, το φυσικό επακόλουθο είναι να βρίσκουμε μέσα στους κρυστάλλους έγκλειστα. Αυτό βέβαια ποικίλει και με την περιοχή εξόρυξης του ορυκτού. Μέσα σε μια ακουαμαρίνα μπορούμε να βρούμε διάφανα, ακόμα και μεταλλικά έγκλειστα. Τα συνηθέστερα από αυτά είναι ο βιοτίτης, ο αιματίτης,  ο πυρίτης αλλά και βελόνες ρουτιλίου. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να ανακαλύψουμε και κρυστάλλους άλλων πετρωμάτων, όπως απατίτη, κασσιτερίτη, επίδοτου, γρανάτη, μοσχοβίτη, χαλαζία ακόμα και τουρμαλίνης.

Η βασικότερη πηγή εξόρυξης ακουαμαρίνας, όταν πρωτοανακαλύφθηκε ήταν η Βραζιλία όπου βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας. Πλέον τα μεγαλύτερα σημεία εξόρυξης βρίσκονται στο Πακιστάν, απ’ όπου παίρνουμε μεγάλου μεγέθους και απαράμιλλης καθαρότητας κρυστάλλους.  Άλλες μεγάλες πηγές βρίσκονται στην Κίνα, στο Νεπάλ, στη Ρωσία, στη Μαδαγασκάρη, στη Μογκόκ και στις Η.Π.Α..

Το πλούσιο και υπέροχο μπλε χρώμα της, είναι ένα σύμβολο ελπίδας, νεότητας και ευημερίας.

Η ακουαμαρίνα είναι ο γενέθλιος λίθος του μήνα Μαρτίου, καθώς και ο λίθος που επισφραγίζει μοναδικά τη 19η επέτειο γάμου ενός ζευγαριού.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Καλάθι

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.